Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można zjeść w charakterze śniadania albo deseru. Takie placuszki uwielbiają dzieci. Warto włączać twaróg do diety najmłodszych, ponieważ zawiera cenne dla rozwijającego się organizmu składniki, m.in. białko, wapń i witaminy z grupy B.
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 89
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 89
Składniki
Usmażone placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Podawaj placki twarogowe gorące, z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą, cukrem pudrem albo syropem klonowym. Smakują wyśmienicie z porcją świeżych owoców.
Rozgnieć twaróg widelcem. Roztrzep lekko jajka i połącz z twarogiem. Dodaj oba cukry, sól i wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj na dość gęste, zwarte ciasto (wyreguluj konsystencję ilością mąki).
Rozgrzej na palniku o średniej mocy patelnię i roztop na niej trochę masła. Podziel ciasto na niewielkie porcje. Z każdej uformuj okrągły placuszek. Partiami obsmaż placki na maśle – około 2-3 minuty po każdej ze stron. Jeśli to konieczne, co pewien czas dokładaj na patelnię kawałek masła.