Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki warzywne

Placki warzywne

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 1655

Dodano:

Odsłon: 1953

Dzisiaj placki inne niż zwykle, bo warzywno-pieczarkowe, w składzie są ziemniaki, cukinia, brokuły, pieczarki, cebula i ser żółty. Są przepyszne, więc zachęcam do lektury przepisu i wypróbowania. Poniżej przepis na ok. 15-16 placków.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 250 g pieczarek
  • 250 g brokułów
  • 50-70 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki warzywne

Przygotowanie

  1. Cukinię pozbawić pestek, następnie zetrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i odstawić.

  2. Brokuł podzielić na kawałki i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, przełożyć na talerz i ugnieść widelcem.

  3. Pieczarki potrzeć na grubej na tarce. Patelnię rozgrzać z masłem klarowanym. Na patelnię przełożyć pieczarki i drobno pokrojoną cebulę, smażyć do odparowania wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

  4. Ziemniaki obrać. Do dużej miski na drobnej tarce potrzeć ziemniaki. Do ziemniaków przełożyć mocno wyciśniętą cukinię, usmażone pieczarki, ugotowane brokuły, starty żółty ser, jajko, mąkę, na koniec doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń