Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki wawelskie w przeciwieństwie do placów ziemniaczanych przygotowujemy z ugotowanej kaszy jęczmiennej. Dla podkręcenia smaku do ciasta dodajemy starty, żółty ser i mix aromatycznych przypraw. Placki wawerskie podane z sosem sprawdzą się na przystawkę lub ciepłą przekąskę. Świetnie komponują się z duszonym lub pieczonym mięsem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2356
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1477
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 545
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3639
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1368
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2356
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1477
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 545
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3639
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1368
Składniki
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor.
Ugotowaną kaszę jęczmienną przełóż do miski. Wbij jedno całe jajko. Wsyp mąkę. Wlej mleko. Dodaj podsmażoną cebulkę i starty żółty ser. Ciasto na placki wawelskie dopraw słodką papryką, chili, solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Placki wawelskie smaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Placki wawelskie podawaj z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.