Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z cukinii.

Placki z cukinii.

Autor:

Przepisów i artykułów: 555 Ocena: 3199

Dodano:

Odsłon: 740

Dziś miałam ochotę na placki tym bardziej że dostałam młodziutkie cukinie od szwagra. Bardzo mnie to ucieszyło ponieważ uwielbiam wszystko co z cukinii. A i mąż bardzo zadowolony bo uwielbia placki które mu przygotowuję nawet dziś powiedział " mamuśka dziś wyszły ci bardzo smaczne placuszki ".

Składniki

  • 1 cukinia 1,300 kg,
  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • 1 cebula 120 g,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 2 jajka, olej do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z cukinii.

Przygotowanie

  1. Młodziutką cukinię umyć, osuszyć nożem obciąć końce, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie każdy kawałek ze skórą i pestkami zetrzeć na tarce jarzynowej.

  2. Do startej cukinii wsypać sól dokładnie wymieszać i odlać namiar wody który powstał od soli. Do tak przygotowanej startej cukinii wbić całe jajka, dodać pieprz, cebulę pokrojoną w grubszą kostkę oraz wsypać mąkę. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się cukinii z dodanymi składnikami.

  3. Na patelnię wlać olej aby zakrył dno patelni, rozgrzać go. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po dwie łyżki ciasta z cukinii i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

  4. Usmażone placki jeszcze gorące podałam z kwaśną śmietana tak jak lubimy a do popicia zsiadłe mleko które sama zrobiłam z mleka od krowy. Placki z cukinii nadają się do jedzenia na gorąco jak również na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń