Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z cukinii niemal jak ziemniaczane, delikatne, chrupiące, cieniutkie, takie najbardziej lubimy. Możemy podać placuszki z różnymi sosami. My wybieramy najczęściej kwaśną, gęstą śmietanę i cukier. To jest danie naszego dzieciństwa!
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 136
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 97
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 136
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 97
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 75
Składniki
Cukinię myjemy, odkrawamy oba końce. Jeśli jest młoda, świeżo zerwana nie trzeba jej obierać, ponieważ skórka jest miękka. Większą i bardziej dojrzałą o twardej skórce należy obrać.
Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach. Solimy ją, mieszamy i pozostawiam w misce, aby puściła sok.
Po 15-20 minutach odciskamy cukinię z nadmiaru soku, ale nie bardzo mocno.
Przekładamy z powrotem do miski, wbijamy do niej jajka, wsypujemy mąkę i solimy całość. Mieszamy dokładnie. W tym czasie rozgrzewamy olej na dużej patelni. Na rozgrzany dobrze olej kładziemy po łyżce masy cukiniowej. Formujemy placuszki i smażymy je na rumiano z obu stron na umiarkowanym ogniu.
Oleju nie żałujemy, placuszki będą bardziej chrupiące.
Usmażone placki cukiniowe możemy przed podaniem osączyć na ręczniku papierowym. Podajemy je na słodko z gęstą śmietaną i cukrem.