Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych, ale także jako samodzielne danie z ulubionymi sosami, kwaśną śmietaną lub jogurtem. Placki zawsze się udają i są idealne na szybki, tani i prosty obiad dla całej rodziny.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54244
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 564
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5641
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54244
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 564
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5641
 
         
        Składniki
Marchewki obieramy, a z cukinii odcinamy końce. Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętych warzyw dodajemy stratą na tarce cebulę.
Do miski dodajemy mleko, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy starte warzywa, posiekany koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placki świetnie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki.
Możemy podawać je także jako dodatek do mięsnych lub warzywnych gulaszów.