Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z cukinii z mąką żytnią

Placki z cukinii z mąką żytnią

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7086

Dodano:

Odsłon: 13981

Jejku jak ja kocham ten stan kiedy na działce cukinię mam, uwielbiam cukinię pod każdą postacią a jak jest u was z tym warzywem ? Cukinia nadaje się dla małych i dużych ma bardzo wiele składników odżywczych jak również witamin jest lekkostrawna więc nikomu nie zaszkodzi

Składniki

  • 1045 kg cukinii w całości,
  • 1,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 średnia cebula,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 4 łyżki z górką mąki żytniej typ 720,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z cukinii z mąką żytnią

Przygotowanie

  1. Świeżą młodą cukinię dokładnie umyć i osuszyć następnie odciąć końce, przygotowaną cukinię pokroić na mniejsze części a następnie całą jeśli młoda to z pestkami i skórką zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i pozostawić do czasu aż puści soki

  2. Jak już nasolona cukinia ładnie puściła soki wtedy za pomocą rąk ją odcisnąć lub używając ściereczki. Do odciśniętej cukinii wbić całe jajka, wsypać mąkę, pieprz oraz dodać śmietanę i pokrojoną w drobniejszą kostkę cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą dodanych składników

  3. Na patelnię wlać oleju tyle aby zakrył dno patelni lekko go rozgrzać a następnie nakładać po łyżce ciasta z cukinii i na wolnym ogniu smażyć placki z obu stron na złoty kolor ( jeżeli komuś ciasto wydaje się za rzadkie można dodać mąki ja już po prostu mam wyczucie jak smażyć aby się nie rozpadały, broń boże nie dolewać oleju w trakcie smażenia ). Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym

  4. Usmażone placki nie wchłaniają dużo tłuszczu a to za sprawą dodanej śmietany, moje placuszki podałam z kwaśną śmietaną 18 % ponieważ tak uwielbia moja rodzinka. Porcja składników jest na dwie osoby, dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy zwiększyć składniki. Placki wyszły tak delikatne i mięciutkie aż rozpływały się w ustach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń