Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne placki z cukinii z wyrazistym sosem :) Idealny, letni obiad :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5613
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1097
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12200
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1525
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5613
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1097
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12200
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1525
Składniki
Sos: Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Obrane ogórki gruntowe i ogórka konserwowego zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Sos wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia.
Placki: Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć na sitko, lekko posolić i zostawić na 10 minut. Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnąć z wody i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć mniejsze placki (po ok. 2 łyżek masy), z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawać polane sosem.