Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne placki z cukinii z wyrazistym sosem :) Idealny, letni obiad :)
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 867
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1040
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2079
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 867
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1040
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2079
Składniki
Sos: Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Obrane ogórki gruntowe i ogórka konserwowego zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Sos wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia.
Placki: Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć na sitko, lekko posolić i zostawić na 10 minut. Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnąć z wody i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć mniejsze placki (po ok. 2 łyżek masy), z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawać polane sosem.