Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to czas dyni! Nie ma chyba bardziej wszechstronnego warzywa. Można z niej zrobić zupę, ciasto, a nawet… placki! Jeśli szukasz pomysłu na szybki, smaczny i oryginalny obiad, koniecznie wypróbuj przepis Jerzego Sobieniaka na placki z dyni z dodatkiem aromatycznego oscypka. To połączenie smaków, które rozgrzeje Cię w chłodny dzień i przeniesie w klimat góralskich bacówek.
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2567
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 489
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2567
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 489
Składniki
Dynię obierz i poszatkuj na mandolinie lub obieraczką w cienkie paski. Cebulę również poszatkuj na mandolinie (jeśli jej nie masz, pokrój ją bardzo drobno).
Dynię i cebulę wymieszaj z solą i odstaw na 5 minut. Sól pomoże wyciągnąć nadmiar wody z warzyw.
Do miski z dynią i cebulą dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj roztrzepane jajka. Mieszaj, aż uzyskasz gęstą, kleistą masę.
Rozgrzej suchą patelnię z powłoką nieprzywierającą. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż placki na wolnym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i upieczone w środku.
Placki z dyni podawaj na ciepło, posypane tartym oscypkiem z odrobiną kremowej śmietany.