Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z dyni i ziemniaków smakują doskonale, znikają błyskawicznie. Można je jeść solo, z dodatkiem sosu jogurtowego bądź jako dodatek do sosów mięsnych czy grzybowych z surówką. Dziś podałam placki dyniowo-zimniaczane tylko z lekko doprawionym jogurtem. Są bardzo sycące, ale też niebezpiecznie smaczne. Warto wypróbować.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118080
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8408
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2136
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1542
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118080
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8408
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2136
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1542
Składniki
Dynię obieramy ze skórki i ścieramy w maszynce lub na tarełku na małych oczkach. Podobnie ziemniaki
Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków i dyni
Wbijamy dwa jajka oraz dajemy oba rodzaje mąki
Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy
Na patelni ( ja smażyłam na dwóch patelniach równocześnie ) rozgrzewamy olej i kładziemy na nim ciasto na placki. Na jednego placka wystarcza jedna kopiasta łyżka ciasta, które rozprowadzamy równomiernie tworząc okrągły bądź owalny placek. Smażymy po kilka minut z każdej strony do łądnego zrumienienia na średnim ogniu
Placki po upieczeniu odsączamy na ręcznikach papierowych
Podajemy np z sosem jogurtowym ( kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zielone pędy szalotki )