Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z dyni i ziemniaków smakują doskonale, znikają błyskawicznie. Można je jeść solo, z dodatkiem sosu jogurtowego bądź jako dodatek do sosów mięsnych czy grzybowych z surówką. Dziś podałam placki dyniowo-zimniaczane tylko z lekko doprawionym jogurtem. Są bardzo sycące, ale też niebezpiecznie smaczne. Warto wypróbować.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8520
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6994
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4760
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327422
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8520
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6994
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4760
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327422
Składniki
Dynię obieramy ze skórki i ścieramy w maszynce lub na tarełku na małych oczkach. Podobnie ziemniaki
Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków i dyni
Wbijamy dwa jajka oraz dajemy oba rodzaje mąki
Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy
Na patelni ( ja smażyłam na dwóch patelniach równocześnie ) rozgrzewamy olej i kładziemy na nim ciasto na placki. Na jednego placka wystarcza jedna kopiasta łyżka ciasta, które rozprowadzamy równomiernie tworząc okrągły bądź owalny placek. Smażymy po kilka minut z każdej strony do łądnego zrumienienia na średnim ogniu
Placki po upieczeniu odsączamy na ręcznikach papierowych
Podajemy np z sosem jogurtowym ( kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zielone pędy szalotki )