Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z gotowanych ziemniaków to świetny pomysł na pyszny obiad. Są proste do przygotowania, niedrogie i zaspokoją każde podniebienie. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 640
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1864
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 404
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 640
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1864
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 404
Składniki
• Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości • Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i również gotujemy do miękkości • Ugotowanego kalafiora oraz ziemniaki odcedzamy z wody • Różyczki kalafiora przekładamy do praski i odsączamy na początku nadmiar wody, a następnie przeciskamy • Ziemniaki przeciskamy przez praskę
• Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni • Ziemniaki i kalafiora odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, cebulę, masło oraz sól do smaku, całość zagniatamy • Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w mące pszennej i delikatnie spłaszczamy • Placki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, kilka minut z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru