Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z gotowanych ziemniaków to świetny pomysł na pyszny obiad. Są proste do przygotowania, niedrogie i zaspokoją każde podniebienie. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 209
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1695
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 141
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 542
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 209
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1695
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 141
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 542
Składniki
• Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości • Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i również gotujemy do miękkości • Ugotowanego kalafiora oraz ziemniaki odcedzamy z wody • Różyczki kalafiora przekładamy do praski i odsączamy na początku nadmiar wody, a następnie przeciskamy • Ziemniaki przeciskamy przez praskę
• Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni • Ziemniaki i kalafiora odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, cebulę, masło oraz sól do smaku, całość zagniatamy • Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w mące pszennej i delikatnie spłaszczamy • Placki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, kilka minut z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru