Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z gotowanych ziemniaków i kalafiora

Placki z gotowanych ziemniaków i kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 2281

Dodano:

Odsłon: 1192

Placki z gotowanych ziemniaków to świetny pomysł na pyszny obiad. Są proste do przygotowania, niedrogie i zaspokoją każde podniebienie. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 1 kalafior
  • 2 łyżki masła
  • Mąka pszenna do obtaczania
  • Sól do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z gotowanych ziemniaków i kalafiora

Przygotowanie

  1. • Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
    • Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i również gotujemy do miękkości
    • Ugotowanego kalafiora oraz ziemniaki odcedzamy z wody
    • Różyczki kalafiora przekładamy do praski i odsączamy na początku nadmiar wody, a następnie przeciskamy
    • Ziemniaki przeciskamy przez praskę

  2. • Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni
    • Ziemniaki i kalafiora odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, cebulę, masło oraz sól do smaku, całość zagniatamy
    • Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w mące pszennej i delikatnie spłaszczamy
    • Placki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, kilka minut z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń