Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego

Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 467 Ocena: 3034

Dodano:

Odsłon: 5724

Placki z ziemniaków z obiadu i serka wiejskiego. Idealne jako samodzielny posiłek obiadowy czy kolację.

Składniki

  • ok. 250g ugotowanych ziemniaków
  • 200g serka wiejskiego
  • 2 małe jajka
  • 2szkl. mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przełożyłam do miski. Dodałam serek wiejski razem ze śmietanką i wszystko razem zblendowałam na jednolitą masę. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam sól i sodę. Wbiłam jajka i dodałam zblendowane ziemniaki z serkiem. Z podanych składników zagniotłam jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na plastry. Każdy plaster ciasta rozpłaszczałam w dłoniach i obtaczałam w mące. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Na gorący olej wkładałam uformowane placki i smażyłam je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki można podać ze śmietaną, twarożkiem, jogurtem, czy innymi ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 05 stycznia Świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń