Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z ziemniaków z obiadu i serka wiejskiego. Idealne jako samodzielny posiłek obiadowy czy kolację.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36656
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3698
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 543
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2934
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36656
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3698
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 543
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2934
Składniki
Ugotowane ziemniaki przełożyłam do miski. Dodałam serek wiejski razem ze śmietanką i wszystko razem zblendowałam na jednolitą masę. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam sól i sodę. Wbiłam jajka i dodałam zblendowane ziemniaki z serkiem. Z podanych składników zagniotłam jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na plastry. Każdy plaster ciasta rozpłaszczałam w dłoniach i obtaczałam w mące. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Na gorący olej wkładałam uformowane placki i smażyłam je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki można podać ze śmietaną, twarożkiem, jogurtem, czy innymi ulubionymi dodatkami.