Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z ziemniaków z obiadu i serka wiejskiego. Idealne jako samodzielny posiłek obiadowy czy kolację.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7366
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 169
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 195
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7366
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 169
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 195
Składniki
Ugotowane ziemniaki przełożyłam do miski. Dodałam serek wiejski razem ze śmietanką i wszystko razem zblendowałam na jednolitą masę. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam sól i sodę. Wbiłam jajka i dodałam zblendowane ziemniaki z serkiem. Z podanych składników zagniotłam jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na plastry. Każdy plaster ciasta rozpłaszczałam w dłoniach i obtaczałam w mące. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Na gorący olej wkładałam uformowane placki i smażyłam je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki można podać ze śmietaną, twarożkiem, jogurtem, czy innymi ulubionymi dodatkami.