Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą

Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą

Autor:

Przepisów i artykułów: 380 Ocena: 2032

Dodano:

Odsłon: 2721

Szybkie placki na słono z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą. Pyszne, proste i tanie.

Składniki

  • 1szkl. ugotowanych ziemniaków
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • ok. 0,5szkl. mąki tortowej + do podsypywania
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą

Przygotowanie

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepiej z dnia poprzedniego) zmieliłam przez maszynkę do mielenia mięsa. Można też przepuścić je przez praskę do ziemniaków. Do zmielonych ziemniaków wsypałam mąkę, sól, posiekaną rzeżuchę. Dodałam żółtko i zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulkę i rozwałkowałam na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5cm. Z ciasta szklanką wykroiłam kółka. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam porcję placków. Smażyłam je z obu stron na złotobrązowy kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki podałam na ciepło. Ja najbardziej lubię je z białym serem lub serkiem wiejskim. Można je też podać same lub np. z sosem pieczarkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń