Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie placki na słono z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą. Pyszne, proste i tanie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95734
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1908
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5725
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5726
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95734
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1908
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5725
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5726
Składniki
Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepiej z dnia poprzedniego) zmieliłam przez maszynkę do mielenia mięsa. Można też przepuścić je przez praskę do ziemniaków. Do zmielonych ziemniaków wsypałam mąkę, sól, posiekaną rzeżuchę. Dodałam żółtko i zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulkę i rozwałkowałam na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5cm. Z ciasta szklanką wykroiłam kółka. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam porcję placków. Smażyłam je z obu stron na złotobrązowy kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki podałam na ciepło. Ja najbardziej lubię je z białym serem lub serkiem wiejskim. Można je też podać same lub np. z sosem pieczarkowym.