Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z gotowanych ziemniaków z serem pomogą uratować wczorajsze ziemniaki z obiadu. Gdy już wyjmiesz je z lodówki, możesz sięgnąć też po cebulkę, marchewkę, resztki szynki lub sera. W naszym przepisie przedstawiamy minimalistyczne, choć obłędnie smaczne połączenie ziemniaków, białego sera i czosnku. Placki są świetną przystawką, ale sprawdzą się też jako obiad, podane z pieczonym mięsem, sosem grzybowym, ulubioną surówką, duszonymi warzywami lub piklami. Pyszne będą także z łyżką śmietany lub ziołowego sosu jogurtowego.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 112
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 147
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 252
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 112
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 147
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 252
Składniki
Ugotowane ziemniaki mocno ubij tłuczkiem. W osobnej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a potem wsyp do ziemniaków. Dodaj jajko, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę i wymieszaj masę. Na końcu dodaj pokruszony biały ser. Jeśli używasz fety, dodawanie soli może okazać się zbędne. Jeszcze raz wymieszaj ziemniaczaną masę.
Nabieraj łyżką porcję miękkich ziemniaków, mokrymi dłońmi formuj kulki, spłaszczaj i przekładaj placki na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem. Smaż placki z obydwu stron na złoty kolor. Następnie wykładaj placki na ręcznik kuchenny i serwuj od razu z ulubionymi dodatkami.