Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejną potrawą, która co roku gości na moim stole są placki z grzybami. Odkąd pamiętam moja babcia przygotowywała te placki. Gdy tylko o nich sobie przypomnę to kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Przygotowanie jest dość proste a same placki smaczne. Ciasto bardzo podobne do naleśnikowego. Tylko gęstsze i ugotowane suszone grzyby ( oczywiście wcześniej namoczone ). I to cała filozofia dania, które dzisiaj prezentuje. Zapraszam.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 793
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2825
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 793
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2825
Składniki
Aby móc przygotować placki na samym wstępie musimy namoczyć grzyby w wodzie. Minimum godzinę jednak ja zawsze zostawiam je na całą noc. Następnie namoczone grzyby gotujemy pod przykryciem około 30 minut lub do momentu aż staną się miękkie.
Teraz przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy ze sobą mąkę i wodę na jednolitą masę i dodajemy sól. Ciasto musi być gęste. Odstawiamy na 15 minut.
Gdy wszystko mam gotowe pozostaje nam zacząć smażenie. Więc na patelni rozgrzewamy olej. Grzyby na łyżce zanurzamy w cieście tak aby były nim oblane z każdej strony. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor podobnie jak racuchy. I nasze placki z grzybami gotowe. Smacznego!!