Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudził ci się klasyczny kalafior z masłem i bułką tartą, mamy dla ciebie pyszną, letnią przekąskę z tego białego warzywa. Placki z kalafiora to świetny pomysł na szybkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Możesz je usmażyć na patelni lub upiec w piecu. Serwuj placki z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym lub sałatką ze świeżych warzyw.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 265
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1346
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4215
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 265
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1346
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4215
Składniki
Umyj i osusz kalafior, po czym za pomocą blendera lub ostrego noża bardzo mocno go rozdrobnij. Następnie wrzuć warzywo na wrzątek i gotuj około 5 minut. Następnie umieść go na sicie wyłożonym ściereczką kuchenną, następnie – po przestygnięciu - bardzo mocno wyciśnij i umieść w misce. Do miski dodaj jajka, suszone oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Jeśli chcesz wzmocnić smak placków, możesz dorzucić dowolne zioła i przyprawy lub pokrojoną w kostkę szynkę czyerwoną paprykę.
Dokładnie wymieszaj zawartość miski. Z masy formuj kulki wielkości moreli, spłaszczaj i wykładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do pieca nagrzanego do 190°C i piecz około 5-8 minut, aż powierzchnia placków będzie rumiana. Następnie odwróć na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut. Wyjmij placki z piekarnika i od razu podawaj.