Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z kalafiora i ziemniaków to danie w duchu zero waste – możesz wykorzystać do niego warzywa, które pozostały ci z poprzedniego obiadu. A jeśli spodoba ci się poniższy przepis, nie czekaj na dzień, w którym obierzesz zbyt dużo ziemniaków. Takie danie warto wprowadzić na stałe do jadłospisu, ponieważ jest smaczne i składa się w większości z warzyw, czyli podstawy piramidy żywieniowej. Placki możesz zjeść z ulubionym sosem. Świetnie komponują się z dipem czosnkowym.
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 17359
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1768
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 17359
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1768
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Podziel kalafior na różyczki (usuń twardą łodygę) i także ugotuj w osolonej wodzie.
Rozgnieć ziemniaki na gładkie purée. Kalafior bardzo drobno posiekaj.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na odrobinie oleju. Posiekaj też drobno natkę pietruszki.
Połącz w misce ziemniaki, kalafior, cebulę i natkę pietruszki. Dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj na jednolitą masę. Dopraw ją curry, solą i pieprzem.
Uformuj z masy niewielkie placki, obtocz je w bułce tartej i przełóż na pół godziny do lodówki.
Rozgrzej na patelni olej (na średniej mocy palnika). Usmaż placki na złocisty kolor – 2-3 minuty po każdej ze stron.
Usmażone placki odkładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.