Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z kalarepy to sprytny sposób na to, aby przekształcić surowy, lekko gorzki smak tego warzywa w przyjemną delikatność. Podczas obróbki termicznej kalarepa ujawnia swoją przyjemną słodycz, a placki z jej udziałem stają się łagodniejsze niż ich ziemniaczani odpowiednicy. Aby podkreślić smak potrawy, podawaj ją z sosem jogurtowym, pomidorowym lub kwaśną śmietaną.
Czy można zrobić wegańskie kluski śląskie bez jajka? Oczywiście! Skorzystaj z...
Odsłon: 1722
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 5211
Ketchup z dyni jest smaczny i zdrowy, ma ładny pomarańczowy kolor. Możemy go...
Odsłon: 188
Czy można zrobić wegańskie kluski śląskie bez jajka? Oczywiście! Skorzystaj z...
Odsłon: 1722
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 5211
Ketchup z dyni jest smaczny i zdrowy, ma ładny pomarańczowy kolor. Możemy go...
Odsłon: 188
Składniki
Obierz kalarepy - uważaj, bo skórka jest dość twarda – a następnie zetrzyj je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ułóż startą kalarepę na czystej, bawełnianej ściereczce kuchennej, skręć tkaninę i wyciśnij jak najwięcej płynu. Za pomocą widelca ubij jajka w misce, po czym dodaj do niej odsączoną kalarepę. Następnie dosyp mąkę, czarny pieprz i sól. Wymieszaj całość do uzyskania gęstej masy. Dla podkręcenia smaku możesz dodać posiekaną szalotkę, świeży koperek lub ząbek czosnku.
W dużej patelni mocno rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcję masy, lekko spłaszczaj i smaż około 2-3 minuty z jednej, następnie z drugiej strony. Przekładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i przykryj pokrywką, aby zachować ciepło. Placki podawaj z ulubionym sosem lub sałatką.