Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z kalarepy to sprytny sposób na to, aby przekształcić surowy, lekko gorzki smak tego warzywa w przyjemną delikatność. Podczas obróbki termicznej kalarepa ujawnia swoją przyjemną słodycz, a placki z jej udziałem stają się łagodniejsze niż ich ziemniaczani odpowiednicy. Aby podkreślić smak potrawy, podawaj ją z sosem jogurtowym, pomidorowym lub kwaśną śmietaną.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13098
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2481
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3613
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4510
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13098
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2481
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3613
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4510
Składniki
Obierz kalarepy - uważaj, bo skórka jest dość twarda – a następnie zetrzyj je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ułóż startą kalarepę na czystej, bawełnianej ściereczce kuchennej, skręć tkaninę i wyciśnij jak najwięcej płynu. Za pomocą widelca ubij jajka w misce, po czym dodaj do niej odsączoną kalarepę. Następnie dosyp mąkę, czarny pieprz i sól. Wymieszaj całość do uzyskania gęstej masy. Dla podkręcenia smaku możesz dodać posiekaną szalotkę, świeży koperek lub ząbek czosnku.
W dużej patelni mocno rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcję masy, lekko spłaszczaj i smaż około 2-3 minuty z jednej, następnie z drugiej strony. Przekładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i przykryj pokrywką, aby zachować ciepło. Placki podawaj z ulubionym sosem lub sałatką.