Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z kalarepy to sprytny sposób na to, aby przekształcić surowy, lekko gorzki smak tego warzywa w przyjemną delikatność. Podczas obróbki termicznej kalarepa ujawnia swoją przyjemną słodycz, a placki z jej udziałem stają się łagodniejsze niż ich ziemniaczani odpowiednicy. Aby podkreślić smak potrawy, podawaj ją z sosem jogurtowym, pomidorowym lub kwaśną śmietaną.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 212
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 142
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 88
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 101
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 212
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 142
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 88
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 101
Składniki
Obierz kalarepy - uważaj, bo skórka jest dość twarda – a następnie zetrzyj je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ułóż startą kalarepę na czystej, bawełnianej ściereczce kuchennej, skręć tkaninę i wyciśnij jak najwięcej płynu. Za pomocą widelca ubij jajka w misce, po czym dodaj do niej odsączoną kalarepę. Następnie dosyp mąkę, czarny pieprz i sól. Wymieszaj całość do uzyskania gęstej masy. Dla podkręcenia smaku możesz dodać posiekaną szalotkę, świeży koperek lub ząbek czosnku.
W dużej patelni mocno rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcję masy, lekko spłaszczaj i smaż około 2-3 minuty z jednej, następnie z drugiej strony. Przekładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i przykryj pokrywką, aby zachować ciepło. Placki podawaj z ulubionym sosem lub sałatką.