Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem

Przepis dnia 2021-04-30
Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 326 Ocena: 3822

Dodano:

Odsłon: 2997

Placki z kaszy gryczanej z marchewką i koperkiem a do tego aromatyczny sos z suszonych grzybów ze śmietaną, pyszne, proste i tanie danie

Składniki

  • 3 garście suszonych grzybów
  • 200 g kaszy gryczanej palonej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 mała pietruszka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • Pieprz, sól
  • 1 łyżka wywaru warzywnego ze słoiczka ( albo kostka, albo domowy wywar warzywny)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć w wodzie, odstawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.

    Kaszę ugotować do miękkości, odstawić do przestudzenia.



    Cebule i pora posiekać, marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce.

    Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebule z porem przez 5 minut, dodać marchewkę i pietruszkę, dusić ok 10 minut, posolić.

  2. Grzyby odsączyć z wody ( wodę zachować), posiekać i przełożyć do garnka, zalać ok 1 litrem wody i zagotować.

    Przełożyć połowę warzyw do grzybów, a resztę dodać do kaszy.

    Do sosu dodać ziele angielskie i liść laurowy, wywar warzywny, posolić i gotować godzinę, w razie czego dodać wody.

  3. Do masy na placuszki dodać jajka, koperek, sól, pieprz i ok 1 łyżeczki soku z cytryny. Wymieszać, odstawić na 30 minut do lodowki.

    Potem z masy smażyć cienkie, nie duże placuszki na oleju.

    Z sosu odlać kilka łyżek wywary do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać, przelać do sosu, zamieszać, doprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny.

    Podawać placki polane sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń