Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-04-2021
            Placki z kaszy gryczanej z marchewką i koperkiem a do tego aromatyczny sos z suszonych grzybów ze śmietaną, pyszne, proste i tanie danie
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231667
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4913
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36137
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1356
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231667
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4913
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36137
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1356
        
        
                Składniki
Grzyby namoczyć w wodzie, odstawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc. Kaszę ugotować do miękkości, odstawić do przestudzenia. Cebule i pora posiekać, marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebule z porem przez 5 minut, dodać marchewkę i pietruszkę, dusić ok 10 minut, posolić.
Grzyby odsączyć z wody ( wodę zachować), posiekać i przełożyć do garnka, zalać ok 1 litrem wody i zagotować. Przełożyć połowę warzyw do grzybów, a resztę dodać do kaszy. Do sosu dodać ziele angielskie i liść laurowy, wywar warzywny, posolić i gotować godzinę, w razie czego dodać wody.
Do masy na placuszki dodać jajka, koperek, sól, pieprz i ok 1 łyżeczki soku z cytryny. Wymieszać, odstawić na 30 minut do lodowki. Potem z masy smażyć cienkie, nie duże placuszki na oleju. Z sosu odlać kilka łyżek wywary do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać, przelać do sosu, zamieszać, doprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny. Podawać placki polane sosem.