Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem
Przepis dnia: 30-04-2021

Placki z kaszy gryczanej z marchewką i koperkiem a do tego aromatyczny sos z suszonych grzybów ze śmietaną, pyszne, proste i tanie danie
Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem
Składniki
- 3 garście suszonych grzybów
- 200 g kaszy gryczanej palonej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 mały kawałek pora
- 1 mała pietruszka
- 2 łyżki oleju
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- Pieprz, sól
- 1 łyżka wywaru warzywnego ze słoiczka ( albo kostka, albo domowy wywar warzywny)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki
- 3 garście suszonych grzybów
- 200 g kaszy gryczanej palonej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 mały kawałek pora
- 1 mała pietruszka
- 2 łyżki oleju
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- Pieprz, sól
- 1 łyżka wywaru warzywnego ze słoiczka ( albo kostka, albo domowy wywar warzywny)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Etapy przygotowania
Grzyby namoczyć w wodzie, odstawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc. Kaszę ugotować do miękkości, odstawić do przestudzenia. Cebule i pora posiekać, marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebule z porem przez 5 minut, dodać marchewkę i pietruszkę, dusić ok 10 minut, posolić.
Grzyby odsączyć z wody ( wodę zachować), posiekać i przełożyć do garnka, zalać ok 1 litrem wody i zagotować. Przełożyć połowę warzyw do grzybów, a resztę dodać do kaszy. Do sosu dodać ziele angielskie i liść laurowy, wywar warzywny, posolić i gotować godzinę, w razie czego dodać wody.
Do masy na placuszki dodać jajka, koperek, sól, pieprz i ok 1 łyżeczki soku z cytryny. Wymieszać, odstawić na 30 minut do lodowki. Potem z masy smażyć cienkie, nie duże placuszki na oleju. Z sosu odlać kilka łyżek wywary do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać, przelać do sosu, zamieszać, doprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny. Podawać placki polane sosem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 3 garście suszonych grzybów
- 200 g kaszy gryczanej palonej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 mały kawałek pora
- 1 mała pietruszka
- 2 łyżki oleju
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- Pieprz, sól
- 1 łyżka wywaru warzywnego ze słoiczka ( albo kostka, albo domowy wywar warzywny)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Grzyby namoczyć w wodzie, odstawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc. Kaszę ugotować do miękkości, odstawić do przestudzenia. Cebule i pora posiekać, marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebule z porem przez 5 minut, dodać marchewkę i pietruszkę, dusić ok 10 minut, posolić.
Grzyby odsączyć z wody ( wodę zachować), posiekać i przełożyć do garnka, zalać ok 1 litrem wody i zagotować. Przełożyć połowę warzyw do grzybów, a resztę dodać do kaszy. Do sosu dodać ziele angielskie i liść laurowy, wywar warzywny, posolić i gotować godzinę, w razie czego dodać wody.
Do masy na placuszki dodać jajka, koperek, sól, pieprz i ok 1 łyżeczki soku z cytryny. Wymieszać, odstawić na 30 minut do lodowki. Potem z masy smażyć cienkie, nie duże placuszki na oleju. Z sosu odlać kilka łyżek wywary do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać, przelać do sosu, zamieszać, doprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny. Podawać placki polane sosem.
Pyszne)