Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z ricotty przygotowałam pod wpływem artykułu Jamie’go Olivera i podobnie jak on podałam je z grzybami. Są to więc placki z ricotty na postumencie z grzybów, na grzybowej kołderce lub po prostu podane z mieszanymi grzybami. Przepis Jamie’go okazał się bardzo prosty i smaczny, a w dodatku można do jego przyrządzenia użyć dowolnych grzybów leśnych i hodowlanych. Prawdziwki, podgrzybki, kurki, gąski, boczniaki, shiitake, pieczarki… Ja swoje placki z dodatkiem grzybów przygotowałam już we wrześniu, tylko publikacja trochę się opóźniła. Ale to nic, bo możesz użyć grzybów mrożonych lub konserwowanych. Myślę też, że i z samymi pieczarkami lub boczniakami placki z ricotty będą smakować wyśmienicie. Jeśli dobrze interpretuję pomysł Jamie’go, to najlepsza będzie mieszanka różnych grzybów oraz dodatki, które podkręcą smak i aromat całej potrawy. Bo najważniejsze są delikatne placki z ricotty, dla których grzyby stanowią tylko bardzo smaczne tło.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6997
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5338
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2531
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6997
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5338
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2531
Składniki
Czosnek obierz i pokrój drobno, papryczkę chili również drobno pokrój,
a następnie grubo poszatkuj oczyszczone wcześniej grzyby.
Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj masło oraz czosnek i wszystko podgrzewaj na średnim ogniu.
Smaż przez 1 minutę, potem dodaj grzyby i chili, a następnie liście tymianku.
Dopraw solą i pieprzem, smaż na dużym ogniu przez 8 do 10 minut, aż grzyby zmiękną. Gdyby były bardzo suche, dodaj około 100 ml wrzącej wody, a następnie gotuj odpowiednio długo.
W międzyczasie przygotuj placki. Umieść ricottę w dużej misce i mieszaj widelcem, aż będzie gładka.
Dodaj mąkę, jajko i kilka kawałków startych skórek z cytryny.
Przy okazji wyjaśnię, co to jest „zest”. Otóż jest to cienki pasek skórki otarty z cytryny, pomarańczy lub innego owocu cytrusowego, który został uzyskany przy pomocy tzw. zestera. A zester to specjalny skrobak do skórek cytrusów. Zester jest niezwykle fajnym narzędziem, bo pozwala uzyskać długie i cienkie wiórki z wierzchniej warstwy skórek cytrusowych. W ostateczności można go zastąpić tarką, ale uzyskany efekt to już nie będzie to samo.
Drobno zetrzyj parmezan i ¼ gałki muszkatołowej i dodaj do miski z ricottą, a na koniec dopraw ciasto solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej nieco oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu, a następnie kładź łyżką porcje ciasta (trzeba to robić partiami). Placki z ricotty smaż przez kilka minut do uzyskania złotego koloru, obracając w połowie czasu smażenia.
Obierz, grubo posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do grzybów, dodaj też sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
Rozłóż porcje na dwóch talerzach, połóż placki z ricotty na grzybach i podawaj.
Nie warto pisać zbyt wiele, bo to jest po prostu i zwyczajnie smaczne danie, idealne na jesienną porę roku.
Lubię od czasu do czasu przygotować któryś z przepisów Jamie’go.
Smacznego!