Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z ziemniaków i dyni to prawdziwa gratka dla miłośników chrupiących i aromatycznych przekąsek. Doskonale sprawdzają się jako samodzielne danie lub dodatek do mięs czy sosów. Każdy kęs to przyjemne połączenie klasycznego smaku ziemniaków ze słodyczą dyni, aromatycznym czosnkiem i szczyptą curry. Idealne na obiad lub kolację, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego, ale prostego.
Składniki
Dynię umyj, potnij na kawałki, usuń nasiona i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Nie musisz obierać jej ze skórki. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tych samych oczkach tarki i przełóż składniki do dużej miski. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie odciśnij ziemniaki i dynię z nadmiaru soku. Do odciśniętych składników dodaj startą na małych oczkach cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbij jajka, dosyp mąkę, curry i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
Na patelni z grubym dnem mocno rozgrzej olej i łyżką wykładaj porcję ziemniaczano-dyniowej masy, formując placki. Smaż na średnim ogniu. Gdy się przyrumienią, obróć je na drugą stronę i także smaż na złoty kolor. Następnie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Placki z ziemniaków i dyni podawaj na gorąco. Świetnie smakują samodzielnie lub z kleksem śmietany czy jogurtowego sosu.