Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej prażonej podane z sosem pieczarkowym. Dzięki dodatkowi kaszy gryczanej placki są wspaniale chrupiące i smaczniejsze:) Warto choć raz wypróbować by się przekonać:)
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1512
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231906
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5030
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1512
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231906
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5030
Składniki
Sos: pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki./ Do sosu możemy dodać cebulę ale będzie też w plackach/ Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone pieczarki i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Placki: kaszę gryczaną /u mnie prażona ale może być nie prażona/gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odsączamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do kaszy. /U mnie kaszy i startych ziemniaków było objętościowo tyle samo/ Cebulę po obraniu również ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do kaszy i ziemniaków. Dodajemy również jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje ciasta kaszowo-ziemniaczanego, i smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Smażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki podajemy z przygotowanym sosem pieczarkowym. Równie pysznie smakują z kwaśną śmietaną, leczo, gulaszem itp.