Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej prażonej podane z sosem pieczarkowym. Dzięki dodatkowi kaszy gryczanej placki są wspaniale chrupiące i smaczniejsze:) Warto choć raz wypróbować by się przekonać:)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10580
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5344
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12973
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4726
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10580
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5344
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12973
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4726
Składniki
Sos: pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki./ Do sosu możemy dodać cebulę ale będzie też w plackach/ Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone pieczarki i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Placki: kaszę gryczaną /u mnie prażona ale może być nie prażona/gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odsączamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do kaszy. /U mnie kaszy i startych ziemniaków było objętościowo tyle samo/ Cebulę po obraniu również ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do kaszy i ziemniaków. Dodajemy również jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje ciasta kaszowo-ziemniaczanego, i smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Smażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki podajemy z przygotowanym sosem pieczarkowym. Równie pysznie smakują z kwaśną śmietaną, leczo, gulaszem itp.