Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z ziemniaków i mięsa mielonego to ciekawa alternatywa dla klasycznych placuszków serwowanych z mięsem gulaszowym. W tej wersji mięsny dodatek znajduje się wewnątrz, tworząc ciekawe połączenie smaków i tekstur. Zewnętrzna chrupiąca skórka i delikatne, soczyste wnętrze stanowią pełnowartościowy posiłek w innej formie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12715
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1440
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13895
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5799
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12715
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1440
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13895
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5799
Składniki
Zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach. Masa powinna mieć konsystencję musu. Łyżką zbierz nadmiar płynu, który wypłynie na wierzch.
Cebulę zetrzyj tę samą tarką, do tej samej miski. Odłóż jedynie jedną łyżkę do dalszego użycia przy nadzieniu.
Masę ziemniaczaną wymieszaj z cebulą, jajkiem, mąką, kwaśną śmietaną, połową soli i pieprzu. Odłóż.
Przygotuj nadzienie, mieszając ze sobą mieloną wieprzowinę, odłożoną łyżkę cebuli i połową przypraw. Uformuj z masy 16 bardzo cienkich kotlecików i odłóż je na bok.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Kładź po łyżce masy ziemniaczanej, spłaszczając ją. Na wierzchu połóż kotlet mięsny i przykryj go kolejną łyżką ziemniaków.
Smaż placki z ziemniaków i mięsa mielonego przez ok. 4 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnie zrumienionego brzegu. W razie potrzeby dolewaj oleju.
Gotowe placki odkładaj na talerze wyłożone ręcznikami kuchennymi. Podawaj je samodzielnie lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.