Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wybierając cukinię na obiad z pewnością częściej sięgasz po tę zieloną. Cukinia istnieje także w odmianie żółtej i warto ją wykorzystywać ze względu na delikatniejszy smak i miększą skórkę. Placki z żółtej cukinii charakteryzują się tym, że są chrupiące na zewnątrz i rozpływające w ustach w środku. Cebula w cieście dodaje charakterystycznego akcentu. Podawaj placki w towarzystwie kwaśnej śmietany, ulubionego dipu lub pikantnych pikli. Jeśli chcesz przygotować placki na śniadanie, możesz wykonać cukiniowe ciasto poprzedniego dnia i zostawić je w lodówce. Nie wpłynie to negatywnie na smak i strukturę placków, a zaoszczędzisz czas w kuchni podczas poranka.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 166
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3883
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 301
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 653
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 166
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3883
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 301
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 653
Składniki
Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o małych oczkach, następnie umieść w sitku, posól i odstaw na 15 minut, by warzywo puściło sok. Po tym czasie odciśnij cukinię za pomocą dłoni i przełóż do miski. Dodaj mąkę, parmezan, cebulę i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, by placki wyszły bardziej aromatyczne, podsmaż wcześniej cebulkę, a jeśli zależy ci na bardziej puszystym cieście – ubij jajko mikserem i dopiero wtedy połącz z ciastem cukiniowym. Wymieszaj masę i sprawdź konsystencję. Gdy struktura jest zbyt rzadka – dodaj więcej mąki, a jeśli ciasto jest zbyt zbite, dołóż łyżkę śmietany.
Na dużej patelni rozgrzej olej do smażenia i wykładaj łyżką porcję ciasta. Spłaszcz każdy placek i smaż na rumiano z obydwu stron, a następnie przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki podawaj gorące – wtedy mają najwięcej smaku.