Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 254

Dodano:

Odsłon: 4313

Tradycyjne placki ziemniaczane to świetna propozycja obiadowa. Takie placuszki możemy podawać z ulubionymi sosami i dodatkami.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • olej do smażenia.
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Miskę lekko przechylamy na bok, ziemniaki zbieramy z jednej strony miski, tak aby zebrał się płyn.

  2. Płyn zlewamy.
    Cebulę obieramy i kroimy w koteczkę.
    Natkę pietruszki szatkujemy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
    Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
    Podajemy z ulubionymi sosami lub dodatkami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń