Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 931 Ocena: 6481

Dodano:

Odsłon: 9522

Dziś jest dzień placka ziemniaczanego dlatego postanowiłam podać wam przepis na moje placki ziemniaczane z bułką tartą zamiast mąki. Moja rodzinka uwielbia placki ziemniaczane a zwłaszcza mąż kiedy zrobię takie mega chrupiące. Tak więc Agnieszka szybko dziś wstała i ręcznie ziemniaków na tarkowała aby rodzinka się zajadała pysznymi plackami ziemniaczanymi. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym przy plackach nie pokombinowała.

Składniki

  • 2,300 kg ziemniaków,
  • 60 g szczypioru,
  • 2 jajka,
  • 3 czubate łyżki bułki tartej,
  • 100 g cebuli,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka płaska pieprzu czarnego,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • olej do smażenia.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Przygotować ziemniaki, obrać je i dokładnie umyć osuszyć z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć na tarce do ziemniaków lub użyć robota ( ja osobiście wolę placki tarte ręcznie ). Do startych ziemniaków dodać całe jajka, śmietanę, pokrojony drobno szczypior, cebulę pokrojoną w kostkę, suchą bułkę tartą oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników.

  2. Gdy mamy już przygotowane ciasto ziemniaczane wtedy na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać go i nakładać po dwie łyżki ciasta ziemniaczanego, smażyć na średnim ogniu dużego palnika z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu, zapewniam że ta wersja placków nie wciąga w siebie dużo oleju.

  3. Usmażone placki są bardzo chrupiące i smaczne. Można je zajadać kto z czym lubi u nas w domu uwielbiamy z cukrem oraz kwaśną śmietana. Można również zrobić do takich placków gulasz, każdy robi według swego uznania kto z czym lubi. Placki są tak syte że najadłam się czteroma sztukami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń