Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” serwujemy z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem. Plendze są chrupiące, rumiane i słodkie. Chociaż czasami mamy apetyt na placki wytrawne, na przykład po węgiersku lub z sosem grzybowym, te ze śmietaną są i tak najczęściej przez nas smażone. Placki ziemniaczane to po prostu tani i szybki pomysł na obiad.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1174
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 672
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 688
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1174
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 672
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 688
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Do startych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia składników.
Na dużą patelnię wlewamy sporą porcję oleju, podgrzewamy go mocno. Nakładamy porcje (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzamy ją na dość cienki placek. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor. Przewracamy placek na drugą stronę i rumienimy go tak samo. Usmażone placki osączamy trochę z tłuszczu, wykładamy na talerze. Posypujemy cukrem , nakładamy kleks śmietany na każdy placek.
Placki ziemniaczane gotowe!