Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane gotowane z serowym nadzieniem

Placki ziemniaczane gotowane z serowym nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2491 Ocena: 17512

Dodano:

Odsłon: 4045

Są przepyszne i zarazem tanie w wykonaniu.

Składniki

  • Składniki:
  • Ziemniaki 1 kg
  • Mąka 1 kg
  • Jajka 3 szt.
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Składniki na farsz:
  • Twaróg 80 dag
  • Sól i pieprz ziołowy do smaku
  • Składniki na omastę:
  • Boczek wędzony 10 dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Szczypiorek 1 pęczek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane gotowane z serowym nadzieniem

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zmielić, następnie wymieszać z mąkami, jajkami, przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić. Twaróg rozdrobnić widelcem , doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Z przygotowanych ziemniaków formować placki, nakładać łyżką farsz, dokładnie zlepić. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować przez 10 minut, wyjąć łyżka cedzakową na przygotowane talerze. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić posiekaną cebulę, posiekany szczypiorek i przysmażyć. Tak przygotowaną omastą polać placuszki i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń