Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane, które nie chłoną tłuszczu, są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Olej nie pozostaje na talerzu, więc możesz wybrać różne dodatki, które nie stracą swojego smaku i konsystencji.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2538
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3049
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102019
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6404
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2538
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3049
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102019
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6404
Składniki
Obierz ziemniaki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Od razu dodaj łyżkę octu – zapobiegnie to ciemnieniu masy i pomoże ograniczyć wchłanianie tłuszczu podczas smażenia.
Odstaw masę ziemniaczaną na 5 minut, po czym odlej nadmiar soku, zachowując skrobię, która osadzi się na dnie miski. Dodaj ją z powrotem do masy – pomoże to w uzyskaniu chrupiącej struktury.
Do odciśniętych ziemniaków dodaj startą cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość.
Rozgrzej mocno patelnię z olejem lub masłem klarowanym. Tłuszcz powinien być gorący, ale nie dymiący – to klucz do tego, aby placki nie chłonęły nadmiaru tłuszczu.
Nakładaj niewielkie porcje masy i spłaszczaj je łyżką. Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony aż będą złociste i chrupiące.
Gotowe placki układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.