Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z nadzieniem mięsnym to smaczne i sycące danie. Przygotujesz je szybko, a zaskakują swoją formą wszystkich tych, którzy placki kojarzą z płaskimi ziemniaczanymi plackami. Placki są wypełnione mięsnym farszem, który smakuje wybornie w zestawieniu z miękkim wnętrzem ziemniaczanym i chrupiącą skórką. Dodaj do nich ulubionego sosu i ciesz się wspaniałym obiadem.
patelnia, nóż, deska do krojenia, miska
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12398
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1399
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13306
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5644
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12398
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1399
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13306
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5644
Składniki
Ziemniaki opłucz i obierz. Do dużej miski zetrzyj ziemniaki na małych oczkach. Odsącz wodę z ziemniaków. Dodaj również przetartą cebulę, dwa jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj energicznie, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.
Na średnim ogniu rozgrzej olej i dodaj mięso mielone wraz z drobno pokrojoną cebulą. Smaż do momentu, aby mięso się ścięło, a cebulka była złocista. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie). Przełóż mięso do miski. Pewnie w tym momencie zastanawiasz się, dlaczego mięso jest przysmażane. Otóż szkoły są dwie. Jedni smażą na głębokim oleju surowe mięso wewnątrz, a inni wolą najpierw mięso przygotować.
Rozgrzej patelnię i wlej 4 łyżki oleju, aby usmażyć placki. Placki formuj w dłoni do uzyskania placka na szerokość dłoni.
Następnie dodaj na placek farsz z mięsa mielonego i nałóż go w centrum placka. Na taki placek następnie nałóż wierzchnią warstwę ciasta do placków ziemniaczanych, aby przykryć część mięsną. W razie konieczności odciśnij nadmiar soku. Przygotuj kilka placków faszerowanych mięsem i na chwilę odstaw.
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Wyłóż placki na patelnię i smaż do uzyskania chrupkiej skórki przez ok. 5-8 minut z każdej strony. Gotowe placki przełóż na ręcznik papierowy i odsącz.
Podawaj z sosem grzybowym lub czosnkowym.