Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z nadzieniem mięsnym to smaczne i sycące danie. Przygotujesz je szybko, a zaskakują swoją formą wszystkich tych, którzy placki kojarzą z płaskimi ziemniaczanymi plackami. Placki są wypełnione mięsnym farszem, który smakuje wybornie w zestawieniu z miękkim wnętrzem ziemniaczanym i chrupiącą skórką. Dodaj do nich ulubionego sosu i ciesz się wspaniałym obiadem.
patelnia, nóż, deska do krojenia, miska
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 631
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2034
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4022
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3961
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 631
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2034
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4022
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3961
Składniki
Ziemniaki opłucz i obierz. Do dużej miski zetrzyj ziemniaki na małych oczkach. Odsącz wodę z ziemniaków. Dodaj również przetartą cebulę, dwa jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj energicznie, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.
Na średnim ogniu rozgrzej olej i dodaj mięso mielone wraz z drobno pokrojoną cebulą. Smaż do momentu, aby mięso się ścięło, a cebulka była złocista. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie). Przełóż mięso do miski. Pewnie w tym momencie zastanawiasz się, dlaczego mięso jest przysmażane. Otóż szkoły są dwie. Jedni smażą na głębokim oleju surowe mięso wewnątrz, a inni wolą najpierw mięso przygotować.
Rozgrzej patelnię i wlej 4 łyżki oleju, aby usmażyć placki. Placki formuj w dłoni do uzyskania placka na szerokość dłoni.
Następnie dodaj na placek farsz z mięsa mielonego i nałóż go w centrum placka. Na taki placek następnie nałóż wierzchnią warstwę ciasta do placków ziemniaczanych, aby przykryć część mięsną. W razie konieczności odciśnij nadmiar soku. Przygotuj kilka placków faszerowanych mięsem i na chwilę odstaw.
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Wyłóż placki na patelnię i smaż do uzyskania chrupkiej skórki przez ok. 5-8 minut z każdej strony. Gotowe placki przełóż na ręcznik papierowy i odsącz.
Podawaj z sosem grzybowym lub czosnkowym.