Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęściej z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem. Plendze są chrupiące, rumiane i słodkie. Czasami jednak mamy apetyt na placki wytrawne z cebulką, lekko słone. Placki ziemniaczane to po prostu tani i szybki pomysł na obiad.
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 29223
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2214
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 29223
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2214
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Tak samo trzemy cebulę.
Do startych ziemniaków i cebuli dodajemy jajko, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia składników.
Na dużą patelnię wlewamy sporą porcję oleju, podgrzewamy go mocno. Nakładamy porcje (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzamy ją na dość cienki placek. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor. Przewracamy placek na drugą stronę i rumienimy go tak samo. Usmażone placki osączamy trochę z tłuszczu, wykładamy na talerze.
Placki ziemniaczane gotowe!