Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie placki ziemniaczane ? Dziś przygotowałam ulepszoną wersję a mianowicie dodałam do startych ziemniaków boczek surowy wędzony oraz szynkę która kupiłam na kanapki i zalegała w lodówce
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 752
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424914
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10683
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336957
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 752
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424914
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10683
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336957
Składniki
Przygotowane ziemniaki waga przed obraniem, obrać i dokładnie umyć osuszyć z nadmiaru wody a następnie zetrzeć na tarce do ziemniaków lub specjalną maszynką ( ja wolę placki z ziemniaków tartych ręcznie ), Do startych ziemniaków dodać drobno pokrojoną szynkę, boczek surowy pokrojony w drobne paski, cebulę pokrojoną w kostkę, wbić całe jajka, wsypać mąkę, pieprz naturalny oraz soli w zależności od nasolenia wędlin. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników
Jak już mamy przygotowana masę na placki wtedy na patelnię wlać olej aby zakryło dno patelni rozgrzać go następnie nakładać po łyżce do dwóch masy ziemniaczanej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, placki odwracać szeroką szpatułką ( uwaga ponieważ z dodaną wędliną pryska tłuszczem ). Usmażone placki układać na talerzu jeden na drugim, nie wchłaniają dużo oleju ( co najważniejsze nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ placki będą się rozwalać )
Usmażone pyszne i mocno chrupiące placki ziemniaczane podałam tak jak lubimy z cukrem oraz kwaśną śmietaną. Każdy może jeść z czym lubi z sosem czy nawet gulaszem. My tak jesteśmy nauczeni jedzenia z czasów naszego dzieciństwa czyli placki z cukrem i śmietaną dodatki w formie wędlin to mój wymysł ale serdecznie polecam ponieważ placki smakują wyśmienicie