Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z cukinią i kurczakiem, chrupiące i delikatne.

Placki ziemniaczane z cukinią i kurczakiem, chrupiące i delikatne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 1531

Dodano:

Odsłon: 2459

Dzisiaj polecam pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z cukinią i kurczakiem, podane na dwa sposoby z orzeźwiającym sosem jogurtowym czosnkowo-ziołowym i sosem pieczarkowym. Same placki są nie samowite, chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Polecam serdecznie. Smacznego !!!

Składniki

  • Ziemniaki 0,5 kg.
  • Cukinia 0,5 kg.
  • Jajka 3 szt.
  • Filet z kurczaka 200 g.
  • Mąka 50 g.
  • Koper 1 pęczek.
  • Olej do smażenia.
  • Sól.
  • Pieprz.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na grubym oczku, tak samo postępujemy z cukinią, ale cukinię należy posolić i odstawić na 19 minut aby puściła soki, następnie należy ja odcedzić.
    Do dużej miski wrzucamy starte ziemniaki i cukinię oraz jajka, mąkę, pieprz, koperek i kurczaka, odrobinę solimy.
    Całość mieszamy, następnie rozgrzewamy patelnię z olejem i formujemy kotlety które należy podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
    Po wyjęciu kotletów z patelni układamy na papierze aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Placki są gotowe !!!
    Placki idealnie smakują z sosem jogurtowym czosnkowo-ziołowym bądź
    z sosem pieczarkowym.
    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń