Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z guacamole i wędzonym łososiem

Przepis dnia 2019-03-07
Placki ziemniaczane z guacamole i wędzonym łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 103

Dodano:

Odsłon: 3005

Placki ziemniaczane z guacamole i wędzonym łososiem, to nowe, pyszne oblicze zarówno placków ziemniaczanych jak i awokado.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • Wędzony łosoś 150 g
  • Cebula biała
  • Awokado
  • 2 łyżki mąki
  • Jajko
  • Limonka
  • Koper pęczek
  • Czosnek - mały ząbek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj i wraz z cebulą zetrzyj na tarce lub użyj dedykowanego urządzenia.

  2. Odcedź nadmiar płynu. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.

  3. Smaż z obu stron na rumiano.

  4. Awokado obierz, wydrąż łyżeczką miąższ, przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem lub zblenduj.

  5. Dodaj wyciśnięty sok z 1/3 limonki, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną połowę pęczka koperku.

  6. Posól do smaku, dobrze wymieszaj.

  7. Na każdym placku rozsmaruj guacamole, oraz wędzonego łososia.

  8. Udekoruj pozostałym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń