Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z kapustą duszoną w piwie

Placki ziemniaczane z kapustą duszoną w piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49484

Dodano:

Odsłon: 5828

Dzisiaj propozycja na placki ziemniaczane z duszoną białą kapustą, z dość mocnym aromatem piwa. Prosto, klasycznie, po polsku.

Składniki

  • placki ziemniaczane: ziemniaki średniej wielkości 10 szt, cebula 1 szt, mąka 2 łyżki, sól, pieprz, jajko 1 szt
  • dodatkowo:
  • kapusta biała 1/2 główki (małej)
  • cebula 1 szt
  • jabłko winne 2 szt
  • sok jabłkowy 1/2 szklanki
  • piwo (ulubione) 300 ml
  • sól, pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z kapustą duszoną w piwie

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, dodać kapustę, pół szklanki wody, dusić 5 minut pod przykryciem. Następnie dodać utarte na tarce jabłka, sok jabłkowy, piwo, przyprawy. Całość dusić do miękkości kapusty i odparowania płynu.

    Teraz czas na placki ziemniaczane.
    Surowe ziemniaki utrzeć, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, mąkę, jajko, przyprawy. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.
    Placki smażyć na rozgrzanym oleju, tak aby miały złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć duszoną kapustą.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 listopada 2014 Beatko! Placuszki są boskie - po prostu wyborne! :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 17 listopada 2014 Bardzo lubię placki ziemniaczane ale takich jeszcze nie jadałam:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń