Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić tradycyjne placki ziemniaczane chyba każdy wie. Dlatego dzisiaj propozycja wariacji na temat placków – zrobimy je z kiszoną kapustą i daje Wam słowo, że wyjdą przepyszne!
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 34
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6799
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 238
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 187
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 447
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 34
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6799
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 238
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 187
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 447
Składniki
Na początek kapustę drobno siekam. Obrane ziemniaki ścieram na tarce – połowę na najmniejszych oczkach, tak aby powstała miazga ziemniaczana. Drugą połowę na większych dziurkach, aby otrzymać niewielkie wiórki – po połączeniu wszystkich ziemniaków faktura placków będzie dużo ładniejsza.
Do startych ziemniaków dorzucam posiekaną drobno cebulę, 2 jajka, kapustę, mąkę i doprawiam solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Jeżeli ciasto okaże się zbyt rzadkie, można dodać jeszcze odrobinę mąki.
Placuszki kładę łyżką na gorący olej, smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym. Smacznego!!!