Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić tradycyjne placki ziemniaczane chyba każdy wie. Dlatego dzisiaj propozycja wariacji na temat placków – zrobimy je z kiszoną kapustą i daje Wam słowo, że wyjdą przepyszne!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98297
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1934
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5780
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5784
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98297
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1934
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5780
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5784
Składniki
Na początek kapustę drobno siekam. Obrane ziemniaki ścieram na tarce – połowę na najmniejszych oczkach, tak aby powstała miazga ziemniaczana. Drugą połowę na większych dziurkach, aby otrzymać niewielkie wiórki – po połączeniu wszystkich ziemniaków faktura placków będzie dużo ładniejsza.
Do startych ziemniaków dorzucam posiekaną drobno cebulę, 2 jajka, kapustę, mąkę i doprawiam solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Jeżeli ciasto okaże się zbyt rzadkie, można dodać jeszcze odrobinę mąki.
Placuszki kładę łyżką na gorący olej, smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym. Smacznego!!!