Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie, które w polskiej kuchni sprawdza się od pokoleń. Za każdym razem przenoszą mnie w cudowne smaki dzieciństwa, do których powracam z kulinarnym sentymentem, ale również wielkim apetytem. Najbardziej lubię te złociste i chrupiące na zewnątrz oraz delikatne w środku. Ich smak świetnie dopieszcza świeży koperek oraz kwaśna śmietana.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 169
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 101
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1217
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4154
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1194
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 169
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 101
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1217
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4154
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1194
Składniki
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie sok ziemniaczany. Pozostałą na dnie skrobię dodajemy do odciśniętych ziemniaków.
Następnie do ziemniaków dodajemy startą na grubych oczkach cebulę, a także jajka, mąkę oraz łyżkę śmietany*. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je nadmiaru tłuszczu. * Śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możecie użyć też gęstego jogurtu.
Placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.