Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z kurczakiem

Placki ziemniaczane z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 787

Dodano:

Odsłon: 1100

Pyszne chrupiące placki ziemniaczane polane gulaszem z kurczaka

Składniki

  • 0,5kg piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • 3 łyżeczki papryki w proszku
  • przyprawy do zamarynowania kurczaka (2 łyżeczki przyp. do gyrosa, 2 łyżeczki cury, suszona bazylia, oregano, 2 łyżeczki musztard
  • wywar warzywny do sosu (2 szkl. wody, marchewka, pietruszka korzeń , trochę pietruszki zielonej, pół selera, cebula, czosnek
  • Na placki:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z kurczakiem

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić curry, przyprawą do gyrosa, , suszoną bazylią, oregano, solą, pieprzem, dodać musztardę, oliwę i wymieszać. Mięso przykryć i odłożyć na chwilę do lodówki.

    W międzyczasie przygotować wywar warzywny do sosu. Do wody dodać , ziele angielskie,liście laurowe, marchewkę, seler, pietruszkę zieloną i korzeń, obraną 1 cebulę i jeden czosnek. Zagotować.

    Podczas gotowania się wywaru obrać drugą cebulę i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać paprykę w proszku, chwilę podsmażyć, następnie dodać pokrojoną cebulę, a potem zamarynowanego kurczaka i smażyć aż mięso będzie gotowe.

    Z wywaru wyłowić warzywa i przyprawy. Dodać kurczaka z cebulką i powstały z mięsa sos. Do całości dodać jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem, startym (lub wyciśniętym) czosnkiem.

    Aby trochę zagęścić sos dodałam troszkę mąki ziemniaczanej – do miseczki wlać ze 3 łyżki sosu, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dobrze wymieszać aby nie było grudek i wlać do gotującego się sosu, wymieszać i chwilę pogotować mieszając co jakiś czas.



  2. Przygotować placki.
    Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku, dodać sól, pieprz, jajko oraz mąkę. Wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju, usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.

    Podawać zaraz po przygotowaniu: na talerzu położyć placek ziemniaczany, polać go powstałym gulaszem, na to kolejny placek i znowu polać gulaszem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń