Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne chrupiące placki ziemniaczane polane gulaszem z kurczaka
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 72
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 65
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 72
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 65
Składniki
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić curry, przyprawą do gyrosa, , suszoną bazylią, oregano, solą, pieprzem, dodać musztardę, oliwę i wymieszać. Mięso przykryć i odłożyć na chwilę do lodówki. W międzyczasie przygotować wywar warzywny do sosu. Do wody dodać , ziele angielskie,liście laurowe, marchewkę, seler, pietruszkę zieloną i korzeń, obraną 1 cebulę i jeden czosnek. Zagotować. Podczas gotowania się wywaru obrać drugą cebulę i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać paprykę w proszku, chwilę podsmażyć, następnie dodać pokrojoną cebulę, a potem zamarynowanego kurczaka i smażyć aż mięso będzie gotowe. Z wywaru wyłowić warzywa i przyprawy. Dodać kurczaka z cebulką i powstały z mięsa sos. Do całości dodać jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem, startym (lub wyciśniętym) czosnkiem. Aby trochę zagęścić sos dodałam troszkę mąki ziemniaczanej – do miseczki wlać ze 3 łyżki sosu, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dobrze wymieszać aby nie było grudek i wlać do gotującego się sosu, wymieszać i chwilę pogotować mieszając co jakiś czas.
Przygotować placki. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku, dodać sól, pieprz, jajko oraz mąkę. Wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju, usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać zaraz po przygotowaniu: na talerzu położyć placek ziemniaczany, polać go powstałym gulaszem, na to kolejny placek i znowu polać gulaszem. Smacznego!