Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to moje ukochane smaki dzieciństwa, do których powracam z kulinarnym sentymentem, ale i wielkim apetytem :D Najbardziej lubię te złociste, o delikatnym środku i chrupką koronką na zewnątrz. Dzisiaj pikantna wersja placków z naturalnym kurkumowym shotem - na wzmocnienie organizmu oraz lepszy metabolizm :)
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8624
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7183
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4903
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327800
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8624
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7183
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4903
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327800
Składniki
Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami oraz mąką. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty kawałek kurkumy* i pokrojoną drobno paprykę peperoni. * Świeża kurkuma bardzo silnie barwi, dlatego najlepiej obierać i ścierać ją w rękawiczkach.
Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany*, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru oleju. * Śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego.
Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Życzę smacznego! :)