Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z marchewką i sosem tzatziki

Placki ziemniaczane z marchewką i sosem tzatziki

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 330

Dodano:

Odsłon: 2388

Pyszne, chrupiące placki z orzeźwiającym sosem.

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • Cebula
  • Sól, pieprz
  • Tymianek
  • Pieprz ziołowy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • Olej do smażenia
  • Składniki na sos tzatziki:
  • 2 zielone ogórki
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek gęstego jogurtu np greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z marchewką i sosem tzatziki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, solimy i przekładamy na sitko/druszlak, by ociekła woda. Na oczkach trochę mniejszych niż jarzynowe zetrzeć marchew. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Jajka rozkłócić. Połączyć wszystkie składniki, dodać tymianek, mąkę, doprawić i dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzany olej wykładać łyżką zgrabne placki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy by osączyć z tłuszczu.

  2. Sos tzatziki: ogórki obieramy, ścieramy na tarce o oczkach mniejszych niż jarzynowe, solimy i po chwili odsączamy na sitku, dobrze wyciskając wodę. Czosnek przecisnąć przez prasę, dodać jogurt i majonez. Doprawić i dobrze wymieszać.

  3. Gorące placki podawać z dobrze schłodzonym sosem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń