Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Rozpływające się w ustach nadzienie mięsne stanowi wspaniały dodatek do tego klasycznego dania. Z pewnością te placki staną się numerem jeden na twoim stole.
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 588
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 34
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 240
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 588
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 34
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 240
Składniki
Przygotuj placki. Ziemniaki umyj i obierz razem z cebulą. Zetrzyj warzywa na tarce o średnich oczkach. Odstaw masę na ok. kwadrans i następnie odciśnij nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę, śmietanę, sól i czarny pieprz. Wymieszaj do całkowitego połączenia.
Przygotuj nadzienie mięsne. Mięso przełóż do osobnej miski. Dodaj startą drobno cebulę i pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszaj i ugnieć dłonią, by masa mięsna była elastyczna i puszysta.
Na patelni podgrzej łyżkę oleju. Za pomocą dużej łyżki nałóż cztery placki ziemniaczane. Uformuj cztery placki mięsne o średnicy nieco mniejszej niż średnica placków ziemniaczanych. Połóż po placku mięsnym na placku ziemniaczanym i przykryj drugą warstwą masy ziemniaczanej. Placki smaż z każdej strony przez ok. 5 minut.
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar tłuszczu. Danie podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany lub masła.