Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z młodych ziemniaków z rumianą, chrupiącą skórką. Podane ze śmietaną i posypane natką pietruszki smakują rewelacyjnie.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 505
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1827
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 376
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 505
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1827
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 376
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce - połowę na małych, drugą połowę na średnich oczkach. Starte ziemniaki posypujemy solą, mieszamy i po około 15 minutach odlewamy nadmiar nagromadzonej wody.
Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków. Następnie wbijamy jajko dodajemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy na średnim ogniu, po równo z każdej ze stron. Usmażone, rumiane placki ziemniaczane przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (odsączamy je z nadmiaru tłuszczu).
Placki z młodych ziemniaków podajemy ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego!