Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z patisonem, pyszne na słodko i na słono.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1316
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36681
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3902
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 582
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 3022
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1316
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36681
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3902
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 582
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 3022
Składniki
Ziemniaki obrałam ze skórki. Opłukałam je i starłam na tarce na drobnych oczkach. Odcisnęłam je z nadmiaru soku. Patisona obrałam, usunęłam gniazda nasienne. Podobnie jak ziemniaki starłam go na drobnych oczkach na tarce. Po starciu lekko go osoliłam i zostawiłam na kilkanaście minut na durszlaku. Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku. Patisona i ziemniaki przełożyłam do miski. Dodałam jajka, szczyptę soli i mąkę. Wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Na gorący olej wykładałam porcje ciasta i lekko rozsmarowywałam na cienki placek. Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz nakryty ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawać ze śmietaną i cukrem, z wędzonym łososiem, twarożkiem, lub innymi ulubionymi dodatkami lub bez.