Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z patisonem, pyszne na słodko i na słono.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 148
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8555
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 372
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5231
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4939
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 148
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8555
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 372
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5231
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4939
Składniki
Ziemniaki obrałam ze skórki. Opłukałam je i starłam na tarce na drobnych oczkach. Odcisnęłam je z nadmiaru soku. Patisona obrałam, usunęłam gniazda nasienne. Podobnie jak ziemniaki starłam go na drobnych oczkach na tarce. Po starciu lekko go osoliłam i zostawiłam na kilkanaście minut na durszlaku. Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku. Patisona i ziemniaki przełożyłam do miski. Dodałam jajka, szczyptę soli i mąkę. Wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Na gorący olej wykładałam porcje ciasta i lekko rozsmarowywałam na cienki placek. Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz nakryty ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawać ze śmietaną i cukrem, z wędzonym łososiem, twarożkiem, lub innymi ulubionymi dodatkami lub bez.