Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z kontrastowym połączeniem ostrej cebulki i łagodnej śmietany...
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, odsączamy na sitku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i rozkłócone jajko. Stopniowo dodajemy mąkę, sprawdzając by masa nie była zbyt gęsta. Łyżką nabieramy masy ziemniaczanej i smażymy placki na złoty kolor.
Cebulę siekamy w cienkie piórka. Dusimy na oleju do miękkości podlewając odrobinę wodą. Dodajemy łyżeczkę cukru, sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku. Z ostrej papryczki usuwamy nasiona i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zioła prowansalskie i chwilę dusimy.
Na placki nakładamy po łyżce ostrej cebulki i kleksie dobrze schłodzonej kwaśnej śmietany. Smacznego!