Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z kontrastowym połączeniem ostrej cebulki i łagodnej śmietany...
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2183
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9763
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3491
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6870
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2183
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9763
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3491
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6870
Składniki
Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, odsączamy na sitku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i rozkłócone jajko. Stopniowo dodajemy mąkę, sprawdzając by masa nie była zbyt gęsta. Łyżką nabieramy masy ziemniaczanej i smażymy placki na złoty kolor.
Cebulę siekamy w cienkie piórka. Dusimy na oleju do miękkości podlewając odrobinę wodą. Dodajemy łyżeczkę cukru, sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku. Z ostrej papryczki usuwamy nasiona i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zioła prowansalskie i chwilę dusimy.
Na placki nakładamy po łyżce ostrej cebulki i kleksie dobrze schłodzonej kwaśnej śmietany. Smacznego!