Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z kontrastowym połączeniem ostrej cebulki i łagodnej śmietany...
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10832
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6222
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5380
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13139
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4877
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10832
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6222
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5380
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13139
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4877
Składniki
Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, odsączamy na sitku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i rozkłócone jajko. Stopniowo dodajemy mąkę, sprawdzając by masa nie była zbyt gęsta. Łyżką nabieramy masy ziemniaczanej i smażymy placki na złoty kolor.
Cebulę siekamy w cienkie piórka. Dusimy na oleju do miękkości podlewając odrobinę wodą. Dodajemy łyżeczkę cukru, sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku. Z ostrej papryczki usuwamy nasiona i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zioła prowansalskie i chwilę dusimy.
Na placki nakładamy po łyżce ostrej cebulki i kleksie dobrze schłodzonej kwaśnej śmietany. Smacznego!