Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne placki ziemniaczane z cebulka podawane z pikantnym wołowym gulaszem.
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2189
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 947
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23104
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2189
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 947
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23104
Składniki
Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obrać i zmiksować na jednolitą masę. Odsączyć z wody (odstawiając na sitku na pół godziny). Z powstałej wody wydzielić powstały osad i dodać do masy doprawiając ją jednocześnie solą i pieprzem do smaku. Dobrze rozgrzać olej na pat. Na całej patelni rozprowadzić masę (powinna być cienka). Smażyć aż się zarumieni po czym przełożyć ostrożnie na druga stronę.
Gulasz: Wołowinę, pieczarki i cebulę pokroić. Rozgrzać kilka łyżek oleju. Mięso krótko podsmażyć na dużym ogniu, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody (mięso powinno być przykryte) dodać listki laurowe, ziele angielskie, dusić na wolnym ogniu 30-40 min. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki i cebulę. Dołożyć do mięsa. Całość dusić ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodać przyprawy. Na sam koniec gulasz zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Podawać z sosem Madziarów.