Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywne i smaczne placki ziemniaczane z dodatkiem sosu na bazie warzyw i mięsa z sarniny.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4485
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1372
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12710
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4485
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1372
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12710
Składniki
W misce umieszczamy starte ziemniaki, jajka, kaszkę orkiszową, śmietanę, sok cytrynowy( dodatek śmietany i soku cytrynowego powoduje, że ziemniaki nie ciemnieją) sól dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy mąką, tak, by całe ziemniaczane ciasto było pokryte - wstawiamy na godzinę do lodówki.
Sos: Warzywa oczyszczamy i myjemy. Szalotki i pora drobno kroimy. Pasternak, seler i marchewki ścieramy tarką na wiórki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy zmielone mięso i obsmażamy. Do obsmażonego mięsa dodajemy warzywa, mieszamy i smażymy około 2 minuty. Następnie dodajemy przyprawy, śmietanę, passatę pomidorową, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu do uzyskania gęstego sosu.
Wyjęte z lodówki ciasto dokładnie mieszamy (jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki). Smażymy większe placki na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Placki podajemy prosto z patelni polane gorącym sosem i posypane zieleniną.