Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki marchewkowo - ziemniaczane

Placuszki marchewkowo - ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24905

Dodano:

Odsłon: 17152

Propozycja na smakowite i pożywne placuszki marchewkowo - ziemniaczane z dodatkiem koperku. Danie jest proste oraz szybkie w przygotowaniu i będzie świetnym rozwiązaniem na błyskawiczny obiad. Placuszki idealnie komponują się z gęstą śmietaną, kremowym jogurtem lub sosem czosnkowym. Smacznie polecam :D

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • duża szczypta kurkumy
  • sól do smaku
  • 1 łyżka kefiru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki, marchewkę oraz cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Następnie odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do starych warzyw.
    Do masy warzywnej dodajemy także jajko, żółtko, 1 łyżkę kefiru, kurkumę, pieprz oraz mąkę i dokładnie mieszamy.

  2. Masę doprawiamy solą do smaku i dodajemy pokrojony drobno koperek oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku - ponownie mieszamy.

  3. Porcje masy przekładamy na patelnię, na której dobrze rozgrzaliśmy olej rzepakowy.

  4. Placuszki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  5. Gotowe placuszki podajemy ze śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń