Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki z kiszonej kapusty zwane inaczej jako fuczki to danie kuchni łemkowskiej – wschodniosłowiańskiej grupy etnicznej zamieszkujących polskie góry. Smak tego dania nieco przypomina krokiety z kapustą kiszoną, ale sama potrawa jest znacznie szybsza i prostsza w przygotowaniu. Posmakuje nawet najmłodszym – jest niezwykle wyrazista, aromatyczna, nieco ziołowa. Dodatek kminku mocno podkręca smak. Placki świetnie pasują do sosu czosnkowego lub jogurtowego.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3434
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 293
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6858
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 301
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3434
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 293
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6858
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 301
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, mleko i jajka na ciasto przypominające naleśnikowe, ale znacznie gęstsze.
Kapustę dobrze odcedź i drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i wmieszaj.
Posyp całość solą i pieprzem, a także dołóż wszystkie zioła.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Kładź po łyżce ciasta i smaż placki przez 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
Gotowe placuszki z kiszonej kapusty odkładaj na papierowe ręczniki na chwilę. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, póki są chrupiące. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub gęstego jogurtu greckiego.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Najlepiej podgrzewaj w piekarniku przez kilka minut.