Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki z kiszonej kapusty zwane inaczej jako fuczki to danie kuchni łemkowskiej – wschodniosłowiańskiej grupy etnicznej zamieszkujących polskie góry. Smak tego dania nieco przypomina krokiety z kapustą kiszoną, ale sama potrawa jest znacznie szybsza i prostsza w przygotowaniu. Posmakuje nawet najmłodszym – jest niezwykle wyrazista, aromatyczna, nieco ziołowa. Dodatek kminku mocno podkręca smak. Placki świetnie pasują do sosu czosnkowego lub jogurtowego.
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 129
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 1995
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 16
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 651
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1071
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 592
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 129
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 1995
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 16
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 651
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1071
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 592
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, mleko i jajka na ciasto przypominające naleśnikowe, ale znacznie gęstsze.
Kapustę dobrze odcedź i drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i wmieszaj.
Posyp całość solą i pieprzem, a także dołóż wszystkie zioła.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Kładź po łyżce ciasta i smaż placki przez 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
Gotowe placuszki z kiszonej kapusty odkładaj na papierowe ręczniki na chwilę. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, póki są chrupiące. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub gęstego jogurtu greckiego.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Najlepiej podgrzewaj w piekarniku przez kilka minut.