Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki z kiszonej kapusty zwane inaczej jako fuczki to danie kuchni łemkowskiej – wschodniosłowiańskiej grupy etnicznej zamieszkujących polskie góry. Smak tego dania nieco przypomina krokiety z kapustą kiszoną, ale sama potrawa jest znacznie szybsza i prostsza w przygotowaniu. Posmakuje nawet najmłodszym – jest niezwykle wyrazista, aromatyczna, nieco ziołowa. Dodatek kminku mocno podkręca smak. Placki świetnie pasują do sosu czosnkowego lub jogurtowego.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10145
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9208
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6562
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10145
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9208
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6562
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, mleko i jajka na ciasto przypominające naleśnikowe, ale znacznie gęstsze.
Kapustę dobrze odcedź i drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i wmieszaj.
Posyp całość solą i pieprzem, a także dołóż wszystkie zioła.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Kładź po łyżce ciasta i smaż placki przez 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
Gotowe placuszki z kiszonej kapusty odkładaj na papierowe ręczniki na chwilę. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, póki są chrupiące. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub gęstego jogurtu greckiego.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Najlepiej podgrzewaj w piekarniku przez kilka minut.