Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki z kiszonej kapusty zwane inaczej jako fuczki to danie kuchni łemkowskiej – wschodniosłowiańskiej grupy etnicznej zamieszkujących polskie góry. Smak tego dania nieco przypomina krokiety z kapustą kiszoną, ale sama potrawa jest znacznie szybsza i prostsza w przygotowaniu. Posmakuje nawet najmłodszym – jest niezwykle wyrazista, aromatyczna, nieco ziołowa. Dodatek kminku mocno podkręca smak. Placki świetnie pasują do sosu czosnkowego lub jogurtowego.
Polecam.
Odsłon: 300
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 389
Polecam.
Odsłon: 300
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 389
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, mleko i jajka na ciasto przypominające naleśnikowe, ale znacznie gęstsze.
Kapustę dobrze odcedź i drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i wmieszaj.
Posyp całość solą i pieprzem, a także dołóż wszystkie zioła.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Kładź po łyżce ciasta i smaż placki przez 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
Gotowe placuszki z kiszonej kapusty odkładaj na papierowe ręczniki na chwilę. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, póki są chrupiące. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub gęstego jogurtu greckiego.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Najlepiej podgrzewaj w piekarniku przez kilka minut.