Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-05-2019
Pyszny, wiosenny obiad. W roli głównej młoda cukinia, z której postanowiłam wyczarować aromatyczne placuszki. Podałam je z prostą sałatką, w skład której wchodzą pomidorki, ogórki, świeża papryka i czerwona cebula.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22622
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14944
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4723
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44737
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 682
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22622
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14944
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4723
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44737
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 682
Składniki
Zaczynamy od przygotowania sałatki. Warzywa myjemy, osuszmy. Pomidorki dzielimy na połówki, pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę. Składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Tak to wygląda jeśli chodzi o sałatkę. Czas więc zabrać się za zrobienie cukiniowych placuszków. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, odstawiamy na 20 minut. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Odciskamy nadmiar soku z cukinii, dodajemy do niej posiekany czosnek, mąkę i jajka. Całość mieszamy do momentu powstania jednolitej masy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zrumienienia. Uwaga 1: Na każdy placuszek potrzebujemy około dwóch łyżek masy. Uwaga 2: Z podanych proporcji upiekłam 9 placuszków. Upieczone placuszki podajemy na liściach szpinaku w towarzystwie sałatki warzywnej. Smacznego.