Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-05-2019
Pyszny, wiosenny obiad. W roli głównej młoda cukinia, z której postanowiłam wyczarować aromatyczne placuszki. Podałam je z prostą sałatką, w skład której wchodzą pomidorki, ogórki, świeża papryka i czerwona cebula.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5055
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 610
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2384
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 166
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5055
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 610
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2384
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 166
Składniki
Zaczynamy od przygotowania sałatki. Warzywa myjemy, osuszmy. Pomidorki dzielimy na połówki, pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę. Składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Tak to wygląda jeśli chodzi o sałatkę. Czas więc zabrać się za zrobienie cukiniowych placuszków. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, odstawiamy na 20 minut. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Odciskamy nadmiar soku z cukinii, dodajemy do niej posiekany czosnek, mąkę i jajka. Całość mieszamy do momentu powstania jednolitej masy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zrumienienia. Uwaga 1: Na każdy placuszek potrzebujemy około dwóch łyżek masy. Uwaga 2: Z podanych proporcji upiekłam 9 placuszków. Upieczone placuszki podajemy na liściach szpinaku w towarzystwie sałatki warzywnej. Smacznego.