Do góry

Dania główne Przepis na:

Plasterki smażone w głębokim tłuszczu

Plasterki smażone w głębokim tłuszczu

Autor:

Przepisów i artykułów: 703 Ocena: 4504

Dodano:

Odsłon: 1990

Choć może nie za bardzo zdrowy ale szybko gotowy, uwielbiają je mali i duzi. Wiem że smażone w głębokim oleju może nie przypadnie do gustu każdemu ale my raz na jakiś czas lubimy zjeść taki obiadek na szybko, bo moim zdaniem nie musi być co niedziela rosół i schabowe nie trzymam się aż tak tej tradycji. Choć powiem że rosół uwielbiam.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków,
  • 0,5 litra oleju,
  • sól lub przyprawa do ziemniaków.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Plasterki smażone w głębokim tłuszczu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody. Osuszone jeśli są większe przekroić na pół następnie w grubsze plasterki.

  2. Na głęboką patelnię ( ja mam patelnię wok ) wlać olej rozgrzać go na dużym gazie, następnie zrobić średni ogień wrzucić plasterki i smażyć, co jakiś czas te z dołu przerzucić na górę aż wszystkie będą miały piękny złoty kolor.

  3. Usmażone plasterki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się tłuszczu, przełożyć do dużej salaterki obsypać solą lub przyprawą do ziemniaków i energicznym ruchem potrząsając wymieszać plasterki z solą.

  4. Tak przygotowane plasterki podałam z jajkiem sadzonym oraz moimi grzybkami leśnymi marynowanymi. Można oczywiście jeść również same plasterki jako przekąskę np. z keczupem. Najbardziej smakują puki jeszcze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń